Dit verhaal is overgenomen van de website van JOGG ('In de praktijk') en is gepubliceerd op 13 januari 2022.
Willem II Betrokken en JOGG-Tilburg: “We versterken elkaars gedachtegoed”
Voetbal is enorm groot in Nederland. En in de provincie Brabant, met maar liefst acht betaald-voetbalorganisaties, helemaal. Stichting Willem II Betrokken, de maatschappelijke tak van eredivisieclub Willem II is zich bewust van het enorme bereik dat de sport en de club heeft. “Wij kunnen Willem II als wauw-factor toevoegen aan gezondheidsprojecten en -initiatieven in Tilburg”, vertelt Suzanne Albregts van Willem II Betrokken. JOGG-Tilburg en Willem II Betrokken weten elkaar daar uitstekend te vinden. Esther Peters (JOGG-Tilburg): “We hebben dezelfde doelen. Dus versterken we elkaar waar dat kan.”
Suzanne Albregts is coördinator van Willem II Betrokken. Ze begon als kwartiermaker, in eerste instantie vrijwillig, naast haar toenmalige vaste baan. De stichting is vijf jaar geleden opgericht. Inmiddels is ze drie jaar in dienst van de stichting. “Ik heb er dus mijn baan van kunnen maken om de stichting uit te bouwen en vorm te geven.”
Tilburg was een van de eerste gemeenten van Nederland die in 2013 JOGG-gemeente werd. Esther Peters was er van meet af aan bij, sinds 2015 is ze coördinator van de JOGG-aanpak. “Ik werk vanuit het Sportbedrijf van de gemeente Tilburg. Daardoor zijn de lijntjes met de gemeente Tilburg natuurlijk kort. De gemeente Tilburg is ook projectpartner van Willem II Betrokken.”
Willem II Betrokken is in het leven geroepen om bij sociaal-maatschappelijke vraagstukken die in de regio Tilburg spelen via projecten, initiatieven en interventies een bijdrage te leveren aan oplossingen. “Wij kunnen daar Willem II als ‘wauw-factor’ aan toevoegen”, vertelt Suzanne. “Willem II faciliteert. Dus wij zetten de speler als rolmodel in en het stadion als inspirerende leeromgeving. Dat is de kern van wat wij doen. De rest wordt vooral samen met partners in de stad gedaan. Willem II kan heel vaak een boost geven aan projecten.” “Vergeet daarbij ook de mascotte niet”, vult Esther Peters aan. Mascotte Kingo is razend populair bij de kinderen en vergroot de feestvreugde bij menige activiteit.
Scoor een Boek!
Willem II Betrokken richt zich op drie pijlers: participatie, talentontwikkeling en positieve gezondheid. Suzanne: “Met name die laatste pijler past natuurlijk heel mooi bij JOGG.” Toen Suzanne nét begon, zochten ze al contact met elkaar. Esther: “We herkenden direct dat we dezelfde ambities hebben en daar werden we meteen heel enthousiast van.” Beiden merken hoe krachtig het is om de krachten te bundelen en te kijken: hoe kunnen we elkaar versterken? Suzanne: “En dan is het heel tof om te kijken: hoe kunnen wij Willem II inzetten om die positieve boodschap uit te dragen. En tegelijk: hoe kan JOGG met financiën of andere middelen en aandacht het zo breed mogelijk wegzetten?”
Esther: “De eerste keer dat we echt concreet samenwerkten was bij Scoor een Boek!, bij de eindclinic.” Suzanne: “Dat gaan we nu voor de vijfde keer organiseren.” Scoor een Boek! is een project voor basisschoolkinderen uit groep vijf en zes, om het leesplezier te vergroten. “Dat doen we door de kinderen boeken te laten scoren, onder leiding van of onder motivatie van een profvoetballer. Dat project duurt een week of tien en heeft echt een ‘aftrap’, een ‘rust’ en een ‘fluitsignaal’. “Bij de ‘aftrap’ en de ‘rust’ gaan ze onder begeleiding van een leesconsulent van de bibliotheek Midden-Brabant boeken scoren en ontdekken wat ze leuke genres vinden. Het ‘fluitsignaal’ is een sport- en speldag bij het Koning Willem II Stadion waar we al die kinderen naartoe laten komen, in samenwerking met JOGG.” Esther: “Daar laten we ze natuurlijk water drinken. En onze partner Albert Heijn biedt er fruit aan. Het is een van de evenementen waar JOGG en Willem II Betrokken samen optrekken. Wij helpen dus om de sport- en speldag een gezonde uitstraling te geven.”
Schitteren in het stadion
De Rabo Willem II Foodtour is een groot lesproject voor de basisschoolgroepen zeven en acht in Tilburg en omgeving. Suzanne: “Het is een poging om bewustwording bij kinderen te creëren over hoe belangrijk gezonde voeding en een gezonde leefstijl is.” Het programma bestaat uit negen digitale lessen. Daarin komen verschillende thema’s rondom gezonde voeding aan bod. “Denk aan voedselverspilling, sportvoeding of etiketten lezen. De lessen zitten op een hele leuke, Klokhuisachtige manier in elkaar, met een stukje serieuze theorie, maar ook met humor. Cabaretier, acteur en schrijver Leo Alkemade is ambassadeur van Willem II Betrokken. Hij maakte samen met de spelers van Willem II leuke onderdelen voor de programma’s. Ze maakten bijvoorbeeld, op een grappige manier, samen een smoothie.” Het is een mooi voorbeeld van hoe Leo Alkemade en de spelers dus als rolmodel worden ingezet voor kinderen. Suzanne: “Bij kinderen in deze leeftijdsgroep heeft dat gewoon meer effect dan als je moeder of je leerkracht zegt: jij moet gezond eten, jongen, anders word je niet groot en sterk.” Bij elke les krijgen de kinderen een huiswerkopdracht, die moeten ze maken in de vorm van vlogs. Die bespreken ze vervolgens in de klas. “Uiteindelijk, na negen lessen, kunnen alle deelnemende scholen een ‘finalevlog’ inzenden. Ze maken daarmee kans uitgenodigd te worden voor een foodclinic in het stadion. De uiteindelijke winnende klas mag naar een wedstrijd van Willem II en dan laten we de winnende vlog op de videoschermen zien in het stadion in de rust.”
Leuk om te vermelden is dat Esther zelf in de aflevering over Gezonde Voeding meedoet. Samen met Leo Alkemade, Raymond Victoria, oud-Willem II-speler, nu jeugdtrainer, en een jeugdlid van Willem II speelt ze het Schijf van Vijf-spel. Op die manier komt dus op een leuke manier de Schijf van Vijf aan bod.
Het idee voor de Tour kwam uit Alkmaar, waar de Rabobank AZ Food Tour al een jaar of vijf uitstekend draait. Suzanne: “We hebben vorig jaar een Tilburgse pilot gedaan. We dachten: het zou mooi zijn als er tien groepen meedoen, maar dat werden er 26! Door corona moesten we natuurlijk helaas improviseren. Dit jaar hopen we echt helemaal van start te kunnen! Met 600 leerlingen!”
Esther gaf het waardevolle advies: let op dat we niet iets compleet nieuws gaan verzinnen. Laten we kijken hoe we slim bestaande Tilburgse projecten en initiatieven met elkaar kunnen verbinden. Aan de verdiepingslessen van het programma zijn nu bestaande interventies gekoppeld. “Zo voorkomen we dat er allerlei dingen naast elkaar gebeuren.”
JOGG heeft dus actief meegedacht over de invulling van de Foodtour en de juiste timing voor de scholen. Esther: “We maken gebruik van elkaars netwerk. Ik heb collega’s die als gymdocent op de scholen staan. Dus op die manier kun je bijvoorbeeld ook helpen het project vrij makkelijk onder de aandacht te brengen.” Suzanne: “Het is een kwestie van de krachten bundelen om de boodschap die wij allebei hebben zo krachtig mogelijk te laten zijn.” Esther: “We versterken elkaars gedachtegoed.”
Bericht delen