Pathé Stappegoor kleurt rood, wit en blauw
Auteur
Jos Derksen
Fotografie door
Toin Damen

Op dinsdag 5 november organiseerde Willem II Betrokken een speciale editie van Football Memories, dit keer niet in het Koning Willem II stadion, maar in bioscoop Pathé Stappegoor. Hier genoten zestig deelnemers en vrijwilligers van iconische beelden van Willem II en herbeleefden ze de glorieuze kampioenschappen uit de jaren ’50 en ’60.

De kracht van Football Memories 
Het ophalen van herinneringen en het bevorderen van sociale contacten staat centraal bij Football Memories. Het in een bioscoop herbeleven van deze dierbare momenten, compleet met groot scherm en het sfeervolle gezelschap, maakte deze editie uniek. Voor sommigen was het hun eerste bioscoopbezoek in jaren, en de indrukwekkende ‘snoep- en popcornwinkel’ maakte de ervaring compleet.

Afbeelding
Willem II Betrokken
Een geslaagde editie van Football Memories

Willem II-kampioenschappen en KNVB Beker-winst
In twee films stond de rijke geschiedenis van Willem II centraal, met hoogtepunten zoals het Nederlands kampioenschap in 1952 en 1955, en de KNVB Beker-winst in 1963. De films bevatten prachtige verhalen en interviews met iconen als Jan van Roessel, Piet de Jong, Sjel de Bruijckere en Toon Becx.

Bekerwinnaar 1963 Jan Boor
Een hoogtepunt was de aanwezigheid van oud-speler Jan Boor, middenvelder van de bekerwinnende selectie. Na hun bekerwinst stond Willem II tegenover Manchester United. Wat een feest had moeten worden voor Jan Boor werd een grote teleurstelling. Jan stond die twee wedstrijden niet in de basis. Na een gelijkspel (1-1) in Rotterdam, Willem II had geen lichtinstallatie, en een nederlaag (6-1) in Manchester was de droom voor Willem II voorbij. De kater bij Jan was groot. ‘Na 61 jaar heb ik er nog last van, want ik snap het nog steeds niet. Ik was de maanden ervoor goed in vorm en vooral in de bekerwedstrijden.’

Hulde aan Chris Feijt
Doelman Chris Feijt speelde een grote rol bij het kampioenschap van 1955 en wordt in de films terecht geëerd als de ‘beste doelman van Willem II in de 20e eeuw’. Giedus van Roosendaal heeft met veel plezier naar de film gekeken. Giedus was een aantal jaren reservekeeper achter Chris. ‘Chris was een echte vriend van mij, we hebben samen zoveel beleefd met Willem II. En als keeper was hij in het midden van de jaren 50 echt dé beste van Nederland. Ik krijg nog steeds kippenvel bij al die beelden.’

Vriendschappen ontstaan
Bijzonder is ook dat tijdens de bijeenkomsten er ook nieuwe vriendschappen ontstaan niet alleen tussen de deelnemers, maar ook tussen de partners. Theo van Berkel, Ton Pulskens en Noud Hopmans waren jarenlang trouwe deelnemers aan de bijeenkomsten. Zij zijn in de afgelopen jaren alle drie overleden. De drie partners Rietje, Riekie en Petra bezochten ook regelmatig de bijeenkomsten en ook na het overlijden van de mannen blijven zij komen. Alle drie vertellen ze hoe geweldig hun mannen de bijeenkomsten vonden. ‘Ze leefden er echt naar toe. Bijzonder was dat ze tijdens de bijeenkomsten ander gedrag vertoonden dan thuis. Ze zaten weer helemaal in de spanning van de wedstrijden en de competitie. Het was echt herbeleven’. De drie vrouwen woonden veel bijeenkomsten bij en dat groeide uit tot een mooie vriendschap.

Afbeelding
Willem II Betrokken
V.l.n.r. Petra Hopmans, Rieki Pulskens en Rietje van Berkel

Football Memories breidt uit
Vanwege het succes start er in januari 2025 een tweede groep van Football Memories. Voor meer informatie over het project klik hier. Aanmelden kan via wiibetrokken@willem-ii.nl of bel: 013 – 549 05 90.

Bericht delen