Willem II BETROKKEN

Scoor een boek - Willem II BETROKKEN

Project: Scoor een boek

Scoor een boek

Eén op de tien Nederlandse kinderen verlaat de basisschool met taal- en leesproblemen. Willem II Betrokken en Bibliotheek Midden-Brabant willen dit probleem samen tackelen door het project ‘Scoor een Boek!’, een sportief leesproject voor kinderen uit groep 5 en 6 van het basisonderwijs.

Het project heeft als doel het aanwakkeren van het enthousiasme voor lezen door kinderen. Onder aanmoediging van Jordens Peters, aanvoerder van Willem II, gaan klassen tijdens de projectweken zoveel mogelijk boeken ‘scoren’. Dit om het leesplezier te vergroten en de taal- en leesproblemen aan te pakken. Hierdoor vergroten kinderen dus ook hun kansen op een succesvolle taalontwikkeling en toekomst.

Het initiatief is een aantal jaar geleden gestart in het noorden met een samenwerking tussen FC Groningen en Biblionet Groningen. Het succes wat het daar heeft , hopen we vanaf begin februari voort te zetten in de regio Tilburg.

Het project duurt 8 weken en is ingedeeld in een aftrap, rust en een afsluiting: Tijdens de aftrap ontvangt de klas alle materialen en is er een videoboodschap van Jordens Peters, waarin sporten en lezen de hoofdrol spelen.

In de rust wordt de tussenstand van het aantal ‘gescoorde’ boeken bekend gemaakt. Hierover wordt in de klas gesproken. Ook wordt in de rust aandacht gegeven aan een tweede filmpje met Jordens Peters.

Na 8 weken klinkt het fluitsignaal in het Koning Willem II stadion. Er volgt een sportieve afsluiting met een WOW-factor voor alle kinderen en we maken uiteraard het aantal ‘gescoorde’ boeken bekend. De leerlingen gaan langs diverse sportonderdelen en proberen daar als klas de meeste punten te ‘scoren’. De winnende groep krijgt een prijs.

Scoor een Boek! gaat van start in de week van 5 februari 2018 en er is plaats voor 48 groepen van basisscholen in de Tilburg en omstreken.